Schilderen op doek
Voor het laatste 2D werk gingen we schilderen op doek, waarbij we het doek ook zelf moesten opspannen. Ik vond dit erg leuk om te doen en ik heb er veel van geleerd over hoe je een doek strak moet spannen.
Voor de vorige opdracht had ik als inspiratiebron David Salle gebruikt en ik wilde hem nu weer gebruikten voor dit werk. Zo ben ik opnieuw naar zijn achtergrond invulling gaan kijken en heb ik de rode lijn en het gele ovaal van hem overgenomen. Bovenaan zijn schilderij heeft hij grijze stroken geschilderd en ik heb daar verschillende kleuren van gemaakt. Het grijs wilde terug laten komen en heb ik verwerkt door het over te laten lopen naar de onderkant.
Het gele ovaal en de rode lijn heb ik opnieuw geel geschilderd, dit keer wat strakker. Onderaan het doek heb ik nog wat verfspetter aangebracht wat ook terugkomt in het schilderij van David Salle maar dan zijn het verfklodders. Ik heb nog naar wat ander werk gekeken en ik vond het nog wat toevoegen om boven de rode streep een aantal abstracte vormpjes te maken. Onderin zie je grijze golven met een kleurverloop, deze vind ik zelf erg goed gelukt en ik vind ze ook passen bij de grijze achtergrond.
Schilderen op een houtpaneeltje
Tijdens de eerste les van deze nieuwe opdracht zat ik thuis in quarantaine met corona. Ik ben in mijn kelder zelf op zoek gegaan naar een houtpaneeltje waar ik op kon schilderen. Eerst had ik een schets gemaakt, die zie je links op de 2de afbeelding en daarna ben ik begonnen met een ondergrond voor het paneeltje.
Ik heb mij laten inspireren door David Salle door onder andere het linker onderstaande schilderij van hem. Hierbij heb ik gekeken naar hoe hij zijn achtergrond had verdeeld en wat voor abstracte vormen hij had gebruikt. Ik wilde graag een paar van deze vormen overnemen en op mijn eigen manier op het doek zetten. Zo zie je bijvoorbeeld het kader met portretje terug in mijn werk of het bloemetje onderin de hoek.
Luc Tuymans
Ik heb geprobeerd om ongeveer hetzelfde kleurgebruik te werken als dat van Luc Tuymans door kleuren te mensen en een achtergrond aan te geven.
Hierbij heb ik weer gelet op de achtergrond en wilde ik hetzelfde verhaal mee vertellen.
Met dit werk heb ik de meeste plezier uit gehaald, de groene perziken sprake me zo erg aan waarschijnlijk omdat het lijkt alsof ze licht geven. Ik vond het zo'n grappige effect hebben dat ik er nog wat heb geprobeerd toe te voegen, namelijk alsof het lijkt dat ze uit de lucht vallen door de achtergrond als strepen weer te geven en door de haartjes van de kwast.
Familiefoto
Voor het eerst ben ik aan de slag gegaan met gesso! Daarvoor had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Na daarmee aan de slag te zijn geweest ging ik met potlood de foto proberen na te schetsen. Dat ging niet geweldig vond ik en van Wafae kreeg ik als tip mee dat ik minder in detail moest tekenen omdat je er daarna toch nog overheen schildert met zwart en wit verf. Thuis ben ik ermee verder gegaan maar ik vind hem niet helemaal gelukt omdat ik mijn zusje er enigszins in herken maar mezelf eigenlijk totaal niet.
Family tree
Aan deze tekening heb ik een hele dag gewerkt. Eerst ging ik heel goed bedenken hoe ik het zou aanpakken en een logische indeling maken, het was nog best een klus en uiteindelijk ben ik toch redelijk tevreden met het eindresultaat. Ik vond de kleine portretjes tekenen erg lastig maar m'n familie kende ze!
Schilderen met Oost-Indische inkt & penseel
Voor deze korte opdracht heb ik eerst vierkanten en lijnen getekend met inkt en een penseel. Vervolgens ben ik met inkt en een kroontjespen nog verder gegaan op de tekening, gelinkt aan een van mijn collages.
Teken met Oost-Indische inkt & kroontjespen
Voor deze opdracht heb ik een foto uitgekozen die me erg dierbaar is van mijn vriendje Sebas en ik en voor de andere tekening heb ik een stukje van een van mijn collages uitgekozen.
Ik vond dit een goede eerste opdracht om met Oost-Indische inkt en een kroontjespen in de opdracht te komen. Wat ik al snel merkte en dat zie je ook wel terug in sommige vlakjes, dat de pen soms aan het lekken was of dat ik per ongeluk met mijn hand over het blad schoof waardoor de 'lelijke' vlekken krijgt en daar kon ik me mateloos aan ergeren. Gelukkig ging het in de opdracht daarna beter.
Deze tekening is een samenstelling van de vorige collages en mijn ander beeldarchief. Dit keer heb ik wat beter de kleurpotloden gebruikt door er harde en zachte lijnen mee te tekenen zoals je kunt zien in het blauwe figuur onderaan de tekening.
Lente kind
Op de academie gingen we in het begin van de les onze tekeningen op verschillende manieren op de grond leggen om te kijken hoe je het zou kunnen presenteren. Daarnaast moest je ook een bijpassende titel bedenken voor al je tekeningen bij elkaar en ik heb gekozen voor 'lente kind' omdat ik (zoals je aan de datum kunt zien) in de lente ben geboren maar ik heb het ook gekozen omdat er bloemetjes en dieren zoals een vogeltje in de tekeningen te zien is wat ik ook bij lente vind passen.
Tekeningen van collages
Voor deze tekeningen moesten we onder andere met conté krijt werken. In eerste instantie dacht ik dat ik het erg lastig zou vinden meet het viel gelukkig mee. Wat ik wel erg lastig vond was tekenen met kleurpotlood. Ik vind dat het bij mij er altijd erg kinderlijk uitziet en daarom niet zo mooi... Wat ik leuk vond aan de opdracht was dat we met specifieke maten moesten werken zoals het formaat van een ansichtkaart.
Collages
Om deze collages te maken heb ik gekeken in vakantie tijdschriften want die heb ik thuis heel veel liggen omdat ik het vroeger al leuk vond om collages te maken. Ik krijg altijd een warm gevoel van vakantiefoto's maar wat mij ook interesseert zijn planten en dieren, daarom komt dat ook voor in mijn collages.
Comments