Foto
Voor deze opdracht hebben Mesie en ik een foto gemaakt die een media moment nabootst. We hebben gekozen voor Gay Pride. Met voor de hand liggende materialen (het roze pak en het bordje met #Pride) & het teken van liefde door een kusje op Mesie's wang te geven. Zo hebben we zo goed mogelijk proberen te symboliseren dat het om Gay Pride gaat. Na we de foto hadden genomen hebben we er meteen een regenboog in bewerkt wat ook laat zien dat het om Gay Pride gaat.
Filmpje
In deze opdracht moesten we een filmpje maken waarbij we een mediamoment namaakten wat altijd het zelfde wordt afgebeeld. We kozen ervoor om Nederland in beweging.
Deze opdracht hebben we met z'n zessen uitgevoerd. Mesie heeft gefilmd en Julia, Robin, Wendy, Robbin en ik zijn te zien op filmpje. Om het zo goed mogelijk na te maken hebben we 4 verhogingen gebruikt waarop word bewogen (net als in Nederland in beweging). Ook hebben we het intro en outro gebruikt van Nederland in beweging en links het MAX icoon en rechts het NPO icoon in de video bewerkt om het zo goed mogelijk na te bootsen.
Ik heb zelf vroeger ook meegedaan met Nederland in beweging met mijn oma. Ik heb dit filmpje ook aan haar laten zien en ze moest er erg om lachen.
Animated statement
In mijn gifje zie je de inlogpagina om op Facebook te komen + een oog. Ik wil hiermee laten zien dat Facebook alles van je weet, meer dan je denkt. Bijvoorbeeld Facebook weet waar je bent geweest. Het gaat hier niet alleen om wat je zelf invult bij 'woonplaats' maar ook waar je je op het moment dat je inlogt bevindt, waar je onlangs bent geweest en waar je heen gaat kan Facebook bijhouden. En zo zijn er nog veel meer dingen die Facebook allemaal van je bijhoudt. Ik wil er eigenlijk mee zeggen dat je er bewust mee moet omgaan met wat je op Facebook plaatst.
Photo hack
Deze heb ik gemaakt en Katja heeft de vragen beantwoord:
Wat wil de maker zeggen? Wat de maker volgens mij wil zeggen is: 'Houdt jezelf een spiegeltje voor en denk niet alleen maar aan jezelf': 100 euro voor een zomerkamp voor je kind wordt duur gevonden, terwijl mensen maar al te graag 100 euro aan zichzelf besteden. Dit is een beetje scheef.
Wat werkt in het beeld? De achtergrond met make-up en luxe artikelen en de afbeelding van het huilende kind ondersteunen de tekst goed. Ook het lettertype past goed in het beeld. De woorden 'spiegeltje, spiegeltje' zijn ook een goede toevoeging omdat deze toeschouwer aan het denken zetten.
Waar heb je behoefte aan als toeschouwer?
Iets meer 'spanning' in het beeld zou leuk zijn. De afbeelding zou spannender worden als het beeld meer zeggingskracht zou hebben en dus (bijna) geen ondersteuning van tekst nodig zou hebben. Nu heb je de tekst nodig om te begrijpen wat er wordt bedoeld. Het is alleen erg lastig om een afbeelding/meme/photo hack zo sprekend te maken dat er eigenlijk geen tekst meer nodig is.
Deze heeft Katja gemaakt en ik heb haar vragen beantwoord:
Wat wil de maker zeggen? De maker wil zeggen dat een uur mediteren voor je gevoel langer duurt dan 1 uur Netflix omdat mensen over het algemeen Netflix leuker vinden dan mediteren. De tijd gaat sneller voorbij als je iets doet wat je leuk vind.
Wat werkt in het beeld? Het zijn duidelijke afbeeldingen en de tekst zorgt ook voor helderheid van het verhaal. Ik vind dat de tekst ook op een goede plek staat in de meme omdat je eerst naar de afbeelding kijk voordat je de tekst gaat lezen en dat houdt je aandacht er beter bij.
Waar heb je behoefte aan als toeschouwer? Ondanks dat de bovenste afbeelding helder/duidelijk is zou ik het toch vervangen voor een andere afbeelding waar waar geen watermerk doorheen zit. Want het merkje vind ik best wel storend. Een ander (perfectionistisch) puntje is dat de 2 zinnetjes niet even groot zijn. Het bovenste zinnetje is iets kleiner dan de onderste.
Scoundscape
In deze opdracht moesten we een soundscape maken in groepjes. Ik vormde een groepje met Robin, Julia en Katja. Voordat we aan de slag gingen liet de docent eerst een voorbeeld zien van een soundscape en daarna gingen we met de hele klas buiten een rondje lopen in stilte en moest je letten op de geluiden om je heen. Ik vond het een beetje gek en werd er ongemakkelijk van maar ik vond het ook wel leuk om te doen.
In de klas aangekomen begonnen we aan onze eigen scoundscape. We hadden met z'n vieren een verhaallijn verzonnen om het voor onszelf wat makkelijker te maken maar iemand hoefde te snappen waar het over ging. We hadden de soundscape een paar keer goed geoefend maar helaas ging er tijdens het scoundscape concert toch nog wel wat mis. Ik vond het niet heel erg want dat veroorzaakte ook weer wat verwarring voor het publiek want je weet niet wat je kan verwachten bij een soundscape.
Fotografie
Vandaag hebben we geëxperimenteerd met fotografie. We hebben in groepjes gewerkt en ik zat in het groepje met Julia en Katja.
Foto 1 & 2: Licht: iso en de rol van licht in je foto. Je moest onderbelichte foto’s onderwerpen of persoon. Camerastand: M
Ik heb op de 1ste foto Julia gefotografeerd in de lift van school met donker licht en op de 2de foto zie je Katja in het donker, haar hoofd is wel voor een deel verlicht en wat ik opvallend vind is dat haar vingers ook verlicht zijn.
Foto 2 & 3: Beweging: sluitertijd en beweging van en voor de camera. Je moest 1 foto maken waarin tijd de wereld vervaagd en 1 waarin tijd de wereld stilzet.
Camerastand: Tv / S
Op de 2ste foto heb ik de sluitertijd gebruikt. Dat zie je door de vage lichte cirkel boven Katja's hoofd. In deze foto zie je ook dat de tijd de wereld vervaagd. Op de 3de foto zie je mij uit de lucht komen vallen. Ik vind het een hele bewegelijke foto omdat de omtrek van mijn lichaam onscherp is waardoor ik te bewegen. De trap op de achtergrond vind ik zelf wel een beetje storend.
Foto 4 & 5: Scherpte: scherptediepte en onderwerpskeuze. Je moest 1 foto maken van een stilleven waarin, door scherptediepte, het hoofdonderwerp duidelijk naar voren komt. Camerastand: Av / A
Op foto 4 zie je mij scherp gesteld en de achtergrond onscherp. Op de 5de foto zie je mij juist onscherp en de achtergrond scherp.
Foto 6: Pose: camerabewustzijn bij het mode. Je moest een portret maken van een klasgenoot waarin hij/zij zich blootgeeft.
Camerastand: Auto
Op de laatste foto zie je Katja en ik. We hebben gelet op onze houding (pose) en op de val van het licht. Het is natuurlijk licht wat van buiten komt.
Fotoserie entertainment & weapons of mass distraction
Laat ik beginnen met dat ik het tot nu toe de lastigste opdracht vond. Ik heb lang zitten nadenken over hoe ik het thema tot mezelf kon betrekken en hoe ik dat moest verwerken in een fotoserie.
Ik heb een aantal schetsen gemaakt maar die vond ik zo slecht dat ik ze niet eens op m'n blog durf te laten zien. Ik heb voor inspiratie met mijn klasgenoten (in Venetië) over gehad en met mijn ouders maar dat hielp ook niet echt
Op een dag had ik een afspraak in de stad Den Haag waar ik woon en ik fietste langs het Malieveld en het stond bomvol met boeren en tractors! Ik zie wel vaker mensen protesteren op het Malieveld maar zoiets geks had ik nog nooit gezien daar. Het maakte mij nieuwsgierig dus ging ik even een kijkje nemen en wat foto's maken. Ik vond het erg indrukwekkend om in de modder tussen de boeren en spandoeken staan. Ik keek even op mijn telefoon hoe laat het was en ik schrok van de tijd want ik kwam te laat op mijn afspraak. Ik wurmde me door de menigte door en pakte snel m'n fiets en ging snel naar m'n afspraak.
In de les liet ik de foto's aan Michiel zien voor feedback maar ik had de indruk dat hij niet echt tevreden was met het resultaat omdat er geen link naar mijn mass distraction was + ik had de foto's niet met een professionele camera van school gemaakt. Dus Michiel zei dat ik het nog eens opnieuw moest proberen.
Toen ik een paar dagen later in de trein terug naar huis zat dacht ik weer aan deze opdracht en toen begon er ineens in mijn hoofd een lampje te branden. De foto serie is wel een mass distraction voor mij want ik was op weg naar een afspraak (waar ik te laat voor kwam) en ik werd letterlijk afgeleid door de mensen massa op het Malieveld!
Dus toen heb ik besloten om toch deze reeks foto's te gebruiken voor mijn opdracht en daar ben ik uiteindelijk erg tevreden mee.
Kort over foto's inhoudelijk:
De 1ste foto vind ik het beste is gelukt omdat er rook op staat door het carbid schieten. Ik vind dat zelf een heel gaaf effect hebben en ik vind het op die manier nog beter passen bij het thema weapons of mass distraction. Het lijkt alsof er is geschoten met een vuurwapen of een bom. Het meisje op de tractor schrikt er ook een beetje van en dat versterkt het effect nog meer.
De 3de foto vind ik ook erg mooi want je ziet de weerspiegeling van de boeren in een plas modder.
Op de 4de foto zie je de linker boer trots kijken. Hij draagt ook een t-shirt met #trotsopdeboer wat het beeld alleen maat sterker maakt.
Verzonken in gedachten
In deze opdracht moest je een korte film maken (1-3 min) met een bepaalde filmstijl erin. Je werd verdeeld in groepjes en ik zat in het groepje met Lieke, Wendy, Bente en Chris.
Onze aanpak We zijn eerst met zijn allen gaan brainstormen over een filmstijl. We hebben psychologische triller gekozen en dat leek mij erg interessant maar ook ingewikkeld want ik had er nog geen duidelijk beeld bij toen het werd voorgesteld. Vervolgens hebben we aan de hand van ons gekozen filmstijl een storyboard gemaakt waarin we onze verhaallijn en bepaalde stand van shots lieten zien.
! Ik raad nu aan om eerst een blik te werpen op ons storyboard en daarna het filmpje te gaan bekijken voordat je verder leest want anders verklap ik teveel van wat wij met de film willen laten zien (op deze manier hebben we het ook gedaan tijdens de film presentaties in de klas).
In het filmpjes zie je dat een (hoofd)persoon flashbacks/ paniekaanval krijgt en ziet hierdoor vage beelden. Je duikt als het waren in het hoofd van de persoon en ziet vage flitsen. Vervolgens zie je de persoon naar een strandje toe rennen, loopt in het water en word uiteindelijk ondergedompeld in het meer.
Comments