top of page
Zoeken
Aimée Laguette

ATELIER 2DE SEMESTER

Bijgewerkt op: 9 jun 2020


En het mondkapje is af! Hij zit best lekker en dat extra stukje bij de neus is wel beter. Het mondkapje ga ik ook gebruiken als ik in de trein naar school zit!

Het mondkapje heb ik afgekant en ik vond het nog leuk om er virusjes op te maken want anders zou ik hem iets te saai vinden. Het virus heb ik met groene knopen erop genaaid en aan de zijkanten van de knopen heb ik het draad een beetje gepluisd zodat het lijkt op de 'spikes'.

Aan de binnenkant van het mondkapje heb ik nog een stukje stof genaaid voor de extra bescherming tegen het coronavirus.

Ik heb een hele tas met wol en breinaalden meegenomen van mijn oma en ik ben aan de slag gegaan met het breien van mijn mondkapje.

Op de derde foto zie je dat ik op een gegeven moment wat breder ben gaan breien. Dat heb ik gedaan zodat er genoeg ruimte is voor de neus.

Mijn werk is nog niet af want ik moet mijn mondkapje nog verder breien en ik ga er ook elastieken in naaien om ze achter je oren te plaatsen.

Ik ben enorm onder de indruk van wat deze vrouw uit Ijsland kan breien! Zij heeft mij laten inspireren om ook zulke toffe mondkapjes te maken. Alleen ga ik ze wel ietsjes minder ingewikkeld maken.


Mijn schets en brainstorm voor mijn mondkapje.








 

ATELIER 1STE SEMESTER


Het begin: Mijn onderzoeksvraag voor atelier was: welk materiaal kun je gieten in een siliconen mal?

Hierboven zie je het blad met hoe ik mijn onderzoeksproces ben begonnen. Naast mijn onderzoeksvraag heb ik voor mezelf ook een uitdaging gevonden, namelijk dat ik eerst ben gaan werken vanuit het materiaal en daarna heb ik pas de vorm gekozen.


Als ik bijvoorbeeld een flesje water zie staan dan is het eerste wat mij opvalt de vorm en daarna denk ik na van welk materiaal het voorwerp is gemaakt. In dit onderzoek ben ik begonnen met het kiezen van het materiaal (gieten in siliconen mallen) omdat ik het interessant vind om te experimenteren met wat je allemaal in de mallen kunt stoppen zodat het er gewoon weer helemaal heel uit komt. Denk aan vloeibare lijn van een lijmpistool, gips, en kaarsvet. Maar die materialen zijn allemaal al eens uit een siliconen mal gekomen dus dat vond ik dan niet mijn experiment.


Toen ik op internet verder zocht naar wat je nog meer kan gieten in een mal kwam ik chocolade tegen en dat vond ik wel interessant (en lekker). Omdat dat idee al bestond ging ik zelf verzinnen over wat voor eetbare materialen ik in een mal kan gieten en ik kwam al snel op het idee om jelly te gebruiken.


Nu wist ik met wat voor materiaal ik precies zou gaan experimenteren maar ik had nog steeds geen vorm bedacht. Ik heb zitten nadenken over een betekenis van een vorm die iets zei over dat je ander soort materiaal gebruikt dan dat je normaal zou verwachten. Want de voor de hand liggend liggend materiaal die je in een siliconen mal kan gieten is poly-pox, poly-pur en gips (dat is wat we op de academie aanwezig hebben). Maar ik vond dat de vorm iets moest zeggen over dat ik eetbare elementen die ik in de mal wilde stoppen.


Na lang zitten nadenken ben ik uiteindelijk op het idee gekomen om de binnenkant van de mal de vorm te geven van een joker! Want een joker staat voor spelbreker. In dit geval breekt de joker de regels door zich niet te houden aan de verwachtingen (dat er eetbare elementen in de mal van de joker worden gegoten ipv poly-pox of poly-pur).


Doel: Het eindresultaat van mijn experiment hoeft niet mooi en afgewerkt te zijn maar mag er wel een beetje misvormt en eng uit zien.


Hieronder zie je de schets van de joker hoe hij er ongeveer uit moest komen te zien.

Ik had voor de volgende les van thuis een porseleinen pierrot lunaire (maan pierrot) meegenomen omdat ik hem vond lijken op een joker. De pierrot heb ik helemaal uit elkaar getrokken zodat ik van de losse armpjes, beentjes en hoofd een mal kon maken.



Experiment 1 Ik ben aan de slag gegaan met de jelly. Ik heb de jelly poeder in een pan gestopt, er kokend water bij gegoten en er met een stokje in geroerd. Vervolgens heb ik de jelly in de mallen gegoten en het 3 uur lang in de koelkast laten staan zodat het stijf kon worden. (zie links van de pan pierrot)



Experiment 2 Bij dit experiment heb ik poly-pox en honing in de mallen genoten. Toen ik de armpjes en beentje na een dag eruit had gehaald, was de honing naar beneden gezakt en het was nog erg plakkerig.



Experiment 3 Snoepjes & poly-pox. Ik heb (Haribo) snoepjes in de mallen gepropt en er met poly-pox bij gegoten. Op de laatste afbeelding zie je het resultaat van hoe het uit de mal is gekomen.



Experiment 4 Snoepjes & poly-pox. Ik heb dezelfde soort snoepjes in de mal gestopt en er poly-pox bij gegoten. Je kan bij de poly-pox kleurstof erbij doen zodat het een leuk kleurtjes krijgt want anders blijft het wit. Ik heb gekozen om dit niet te doen omdat ik de aandacht bij de snoepjes wil houden.


Experiment 5 Bij mijn laatste experiment heb ik poly-pox met zonnebloemolie in zijn mal gegoten. Daarbij heb ik dit keer wel kleurstof bij gedaan, namelijk de kleur geel want zonnebloemen zijn geel. Je ziet alleen (wat ik wel had verwacht) de zonnebloemolie niet terugkomen.


Omdat de romp van de joker van stof was gemaakt kon ik het niet gebruiken voor mijn experiment joker dus heb ik een romp van klei geboetseerd en geglazuurd.

Toen de romp uit de oven was gekomen heb ik het bij de andere armpjes, beentje en hoofdje gelegd om te kijken hoe ik ze aan elkaar vast kon maken.

Van een oude fietsband heb ik elastieken gemaakt waarmee ik het hoofd en de beentjes aan elkaar kon verbinden waardoor ze aan het lichaam kan bungelen. De armpjes heb ik op die manier ook vastgemaakt aan de romp.

Eindresultaat van mijn joker


Inspiratiebron: Folkert de Jong

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ATELIER 4

ATELIER 3

3D

Comments


bottom of page