Tweede tussentijdse presentatie 30-05
Voor de tweede tussentijdse presentatie had ik mijn werk opgehangen met spijkers aan de muur. Hierover kreeg ik positieve reacties van mijn medestudenten dus ik denk dat ik het ook op deze manier bij de beeldende beoordeling ga ophangen. Aan het eind van de tussentijdse presentatie kreeg ik de vraag of ik wat meer mijn persoonlijkheid in de tekeningen kan laten zien. Dit vond ik wel een interessante want ik had hier zelf eigen helemaal niet zo bij stilgestaan. Ik wil nog een paar tekeningen gaan maken en iets meer mijn eigen handschrift erin verwerken. Dit wil ik doen door een van de tekeningen zelf over te tekenen en dan weer opnieuw door de printer te laten gaan.
9de tekening
Bij deze tekening probeerde ik een huisje te tekenen. Later kwam ik erachter dat als je de tekening omdraait het huisje op de printkop lijkt. Dit vond ik een leuk bruggetje naar de techniek die achter de printer zit.
8de tekening
Hier ben ik verder gegaan met plattegronden.
7de tekening
Op advies van Stefan ging ik voor de verandering een bouwtekening maken met geometrische lijnen in plaats van organisch.
6de tekening
Voor deze tekening had ik een dunne paarse stift gebruikt in plaats van een fineliner. Als ik het moet vergelijken met de andere tekeningen vind ik de zwarte fineliner toch een stuk beter werken dan een stift. Daarom is dit de eerste en de laatste tekening die ik met een gekleurde stift heb gemaakt.
5de tekening
Om ervoor te zorgen dat de printer gaat tekenen moet je er altijd op letten dat de printer goed is afgesteld. Een van de dingen wat je bijvoorbeeld in de gaten moet houden is de temperatuur. Op de linker afbeelding zie je bovenaan 26/26 graden staan. Je moet er altijd voor zorgen dat de printkop warmer wordt dan de kamertemperatuur want anders kan hij niet printer. Ongeveer in het midden van het schermpje, bij SD staat hoever hij met het tekenen is. Nu staat hij op 50%, dat betekent dat hij op de helft is.
4de tekening
Bij deze tekening vind ik het contrast tussen het binnenste gedeelte en de rand heel interessant.
3de tekening
Bij deze tekening zie je dat het grootste deel zwart is ingekleurd. Dat komt omdat ik de tekening nu zo had ingesteld dat hij het tegenovergestelde in zou kleuren.
Eerste tussentijdse presentatie 21-03
Tijdens de tussentijdse presentatie liet ik mijn eerste experimenten zien. Ik liet de tekening met de elektrische garde zien, de eerste 2 tekeningen die ik met de 3D printer heb gemaakt, filmpjes waarop te zien is hoe de 3D printer tekent en het materiaal wat ik gebruik.
Als feedback van studenten en docenten kreeg ik mee om verschillend materiaal uit te proberen om mee te tekenen. Maar ook om naar kunstenaars te kijken die hiermee werken en hoe ik duidelijker kan laten zien wat het concept is wat ik wil vertellen.
Ik kreeg van een aantal de tip mee om juist te kijken naar de imperfectie van de printer want het geeft een interessant beeld hoe de printer zijn eigen gang gaat en onlogische kronkelige lijnen maakt in plaats van dat hij precies de afbeelding natekent.
Iemand anders zei om te kijken naar het menselijk aspect aan de machine. Mens en machine met elkaar vergelijken.
2de tekening
Ik ging door met tekenen en wilde mijn focus vooral leggen op geometrische en organische abstracte vormen. Je ziet op het onderste filmpje wel dat hij geen exacte lijnen tekent zoals hij vaak in de hoek rechts bovenin de lijn niet doortrekt en de kubussen die hij tekent, tekent hij met een kronkellijntje.
Daarnaast valt het me ook op dat hij in mijn ogen geen logische stappen neemt met het tekenen. Want hij vult sommige kubussen eerder in dan andere. Hij gaat ze niet één voor één af. Dit vind ik opvallend en ik vraag me af waarom de printer dit doet.
1ste tekening
Dit was het resultaat. Op de rechter afbeelding zie je de geprinte tekening naast de originele afbeelding. Je kunt wel zien dat ze op elkaar lijken maar ze zijn niet precies hetzelfde.
Ik werd wild enthousiast van hoe de 3D printer tekende! Het was gelukt om hem aan de praat te krijgen en dat maakte me blij. Het viel me wel op dat hij niet exact print omdat hij sommige stukken overslaat of de pen niet van het papier houdt zodat je de verbind lijnen ziet, maar dat valt nog te verbeteren.
Uiteindelijk lukte het me met behulp van websites en een vriend van me die zelf ook een 3D printer heeft, om een afbeelding up te loaden in Cura (een programma voor 3D printers). Ik kon het bestandje dan naar een SB kaart sturen en die kaart kon ik dan weer in de 3D printer stoppen zodat hij hem kon lezen.
We hadden een fineliner met tape aan het printkopje gemonteerd en tekenen maar!
Ik begon met veel onderzoek te doen naar hoe ik de 3D printer kon omvormen naar een penplotter. Hier zat heel veel tijd in omdat ik nog nooit eerder met een 3D printer had gewerkt dus ik moest me er helemaal in gaan verdiepen.
Er waren een aantal handige blogs en websites die ik had gevonden die me verder konden helpen. Zoals deze blog. Hier leggen ze stap voor stap uit hoe het werkt.
Experiment
Het onderzoeken ervan duurde erg lang en op een gegeven moment had ik geen zin meer om continu achter m'n laptop te zitten maar ik moest iets met m'n handen te doen.
Omdat ik toch met een elektrisch apparaat bezig was wilde ik wel een beetje in dezelfde richting blijven dus besloot ik om een potlood vast te maken aan een elektrische garde en probeerde ik daarmee te tekenen. Het ging niet heel soepel omdat het potlood snel wegvloog, maar het was wel een leuk experimentje.
Vervolgens probeerde ik het met een marker, maar ook deze hield het niet lang vol.
Eerste ideeën
Voor Atelier wil ik graag leren werken met een penplotter. Dat is een 3D printer die tekeningen kan maken. Ik wil graag leren hoe de programma's werken die je hierbij moet gebruiken en de focus leggen met hetgeen wat ik wil onderzoeken. Mijn aandacht wil ik leggen op de balans tussen natuurlijke/ organische vormen en de perfecte lijnen van de 3D printer.
Tijdens de 2de les van Atelier kregen we een workshop Creatief Proces. Daarbij heb ik de hierboven geschreven aantekeningen uit de workshop gehaald.
Reflectie Atelier Semester 1
Afgelopen semester heb ik me met veel verschillende technieken en materialen bezig gehouden. Ik ben begonnen met spulletjes uit de kringloop te verzamelen waarvan ik niet wist wat de functie ervan was. Al snel kwam ik even later erop uit dat ik iets met veel kleuren wilde doen. Ik ben naar de Kinderbiënnale in Groningen geweest en naar de Kunstroute in Leiden, wat ik allebei echt onwijs inspirerend vond! Na het bezoek kwam ik erachter dat ik iets met interactie, licht, doorzichtigheid en kleuren wilde doen. Ik had gekleurde buisjes waar jointjes in hadden gezeten gevonden en ben daarmee gaan experimenteren met een lichtbak, de resultaten die hieruit kwamen waren verbazingwekkend! Het had me echt verrast. Nooit gedacht dat een panoramafoto van gekleurde buisjes in een lichtbak zou leidde tot een kunstwerk. Vervolgens ben verder gaan experimenteren en heb ik foto's op doorzichtig papier uitgeprint en uiteindelijk één foto uitgekozen die ik groot op textiel heb uitgeprint. Helaas kwam de foto op textiel met redelijk veel pixels uit de printer en had het aan de zijkanten een witte rand waarvan ik bang was dat als ik dat weg zou snijden, het zou gaan rafelen. Ik ben gaan kijken hoe ik de foto zou kunnen presenteren. Met deze laatste stap ben ik nog steeds bezig... het resultaat hiervan zie je op mijn beeldende beoordeling.
Op de academie had ik nog een keer mijn werk uitgestald en in het metaallokaal gekeken hoe ik het mogelijk zou kunnen presenteren. Ik heb gekeken naar hoe Anouk Kruithof haar werk presenteert en ze maakt vaak gebruik van installaties waar ze haar foto's overheen hangt. Ik ben van plan om ook een installatie te maken waar ik mijn werk overheen kan hangen.
In de kerstvakantie had ik mijn werk meegenomen om in mijn nieuwe huis, waar ik alle ruimte heb omdat het nog leeg staat, mijn werk te plaatsen en te kijken wat werkt. Allereerst had ik het over een stoel heen gehangen maar dit vond ik niet zo mooi omdat je de poten eronder uit zag steken. Vervolgens probeerde ik het uit op de schouw en dit vond ik beter werken. Helaas kan ik het werk alleen niet zo presenteren bij de beoordeling.
Voor een andere poging heb ik de foto's die ik op transparant papier had afgedrukt ook opgehangen. Ik ben nog aan het onderzoeken wat ik straks op de beeldende beoordeling wil laten zien en hoe ik het wil presenteren. Het stukje interactie wil ik er wel graag inhouden en ik twijfel nog om een 2de panorama foto groot op textiel uit te printen want er zitten wel kosten aan verbonden.
Daarnaast heb ik de foto ook over een ladder en tafel gehangen en spotjes eronder gezet om te kijken hoe dat werkte.
Mijn werk heb ik opgehangen in de studio omdat je het daar donker kan maken en goed met spotjes kan werken. De foto heb ik opgehangen aan klipjes met visdraad. Het is de bedoelding dat het niet strak hangt maar juist een beetje losjes omdat dat de voorstelling van het werk versterkt. Ik was tevreden om te zien hoe je het werk van twee kanten kunt bekijken door de doorzichtigheid van het textiel en de spotjes.
Anouk Kruithof
Tijdens een atelier gesprek met Rianne bracht ze me de tip mee om naar het werk van Anouk Kruithof te gaan kijken. Haar werk is een verfrissende originele bijdrage aan de hedendaagse fotografie. Haar werken benaderen het medium vanuit een grote verscheidenheid aan invalshoeken en zijn even veelzijdig, gaande van fotocollages tot video-animatie, installaties, sculpturen, publicaties, performances en publieke interventies. Ik heb vooral gekeken naar hoe ze haar werk presenteert, ze heeft ook foto's op textiel uitgeprint en presenteert het hier op de bovenste foto's als installatie. Ik wilde hier graag inspiratie uit ophalen.
Toen ik de beslissing had genomen op welk soort textiel ik zou printen, had ik een panorama foto uitgekozen, nog een beetje aangepast in PhotoShop en toen afgedrukt. De foto is 2,67 meter lang geworden. Ik twijfel alleen een beetje over het resultaat want op de foto zitten best wel veel pixels als je het van dichtbij bekijkt en dat vind ik er slordig uitzien. Aan de andere kant versterken de pixels het werk in in het opzicht dat ik het zo abstract mogelijk wilde hebben.
Om te onderzoeken op wat voor textiel ik het beste kon printen ben ik naar de Uitleen gegaan om de map te vragen waar alle soorten foto's instonden waarop je kon printen. Het werd al snel duidelijk dat ik het beste op Textiel (pro placard) kon printen omdat als je er een lampje tegenaan houdt, dat het zowel aan de achterkant als de voorkant doorheen kan kijken. Bij Canvas was dat niet zo. Dat materiaal was veel dikker en niet doorschijnend.
Tussentijdse presentatie 8/11/2021
Voor de tussentijdse presentatie had ik een vorm bedacht waarin ik mijn werk kon laten zien en tegelijkertijd de toeschouwer een interactie kon hebben met mijn werk. Dit deed ik door deze twee vormen op dezelfde manier, op de lichtbak, te presenteren. De onderste twee foto's zijn door mijn medestudenten gemaakt. Hun ervaring met de techniek van mijn werk. Daarnaast wilde ik graag weten wat voor gevoel/sfeer er bij de toeschouwers naar boven kwam bij het zien en zelf ervaren van mijn werk maar ook waar ze aan moesten denken bij het zien van mijn werk.
Ik schreef op wat voor feedback mijn medestudenten en docenten hadden. Iemand kwam met het idee om twee van dit soort panorama foto's in het groot op textiel uit te printen en parallel naast elkaar op te hangen zodat als je er doorheen zou kunnen lopen en kon tijdreizen door je kinderjaren heen. Dit vond ik een ontzettend goed idee en het zou mijn concept verduidelijken.
Inmiddels had ik heel veel foto's gemaakt en besloot om er wat mee te doen. Ik ging een aantal foto's uitprinten op transparant papier. Dit deed ik omdat ik de doorzichtigheid die je creëert als je op dit papier print vond passen bij mijn werk. Ik legde de foto's op een lichtbak, probeerde ze over elkaar heen te leggen (net zoals bij een collage) en ik plakte ze tegen het raam aan.
Ik ging verder met panorama foto's maken op mijn telefoon en probeerde me te focussen op abstractie. Ik wilde graag dat mensen vraagtekens kregen bij het zien van mijn werk, dat is ook wel aardig gelukt.
Rianne gaf me als tip mee dat ik dit soort foto's ook eens met een professionele camera van school moest proberen te maken. Het enige nadeel hiervan was alleen dat deze camera's geen panorama functie hadden dus ging ik spelen met de scherpte en de sluitertijd.
Ik vind de wittere achtergrond mooier dan op de andere foto's die gemaakt zijn met mijn telefoon. De voorstelling vind ik op de andere foto's dan wel weer mooier en daar gaat het in mijn optiek uiteindelijk om. Ik ga daar nu een middenweg in proberen te vinden.
Ik probeerde verschillende camerafuncties uit. Op een gegeven moment maakte ik een panorama foto en kreeg ik dit effect! Als ik een foto wilde maken met m'n camera knipperde het licht van de lichtbak heel erg waardoor je dit uitgelopen ecoline achtig effect kreeg. Ik vond het een prachtige ondervinding en ging nog meer van dit soort foto's maken.
Op de Distelweg ben ik aan de slag gegaan met een lichtbak en gekleurde buisjes. Ik plaatste de gekleurde buisjes in een patroon (net zoals We Make Carpets dat doen) en maakte er vanaf verschillende kanten een foto van. Foto's vanaf bovenaf nemen vond ik het tofste werken omdat de onderkant van de buisjes door het licht verdwijnen.
Voor mijn atelier heb ik me laten inspireren door de kunstenaar Mark Flipse. Deze kunstenaar heb ik vorige jaar tijdens de Kunstroute in Leiden ontdekt en ik vond zijn werk echt geweldig! Dit jaar ben ik speciaal voor hem weer naar de Kunstroute in Leiden geweest. Hij maakt van gebruikte voorwerpen lampen. Zoals je op de afbeeldingen kunt zien maakt hij lampen van o.a. vergieten, benzine tankjes en foam. Maar hij maakt ook gebruik van de binnenkant van een thermoskan (zie afbeelding 5&6). Ik vind dit een waanzinnig gaaf effect geven en het zet mij meteen ook aan het denken om zoiets te maken.
Het laatste kunstwerk wat ik heb gezien en waar ik over wil vertellen zijn de Light Bulbs van Pieke Bergmans. Ik wilde al heel lang en heel graag een haar haar Light Bulbs in het echt bewonderen en toevallig kwam ik ze tegen toen ik in het museum rond liep! Dit werk kan ik ook als inspiratie gebruiken voor mijn atelier. Het was een zeer geslaagd bezoek aan het Groningermuseum!
Dit kunstwerk bestond uit schermen met een lachspiegel effect. Dit zorgde voor heel heel grappig beeld als je er langs liep.
Daarnaast was er ook heel veel ander super leuk interactie, kleurrijk en kunstwerken met licht te zien. Op afbeelding 1 zie je de touwsculpturen van Sandra de Groot. Deze sculpturen draaide langzaam rond zodat je ze van alle kanten goed kon bekijken. Op de achtergrond zie je een ring met een touw met knopen hangen. Hier kon je je eigen touwsculptuur maken. Ik vond dit ook een interessant kunstwerk omdat ik op scouting zit en zelf vaak ook bezig ben met knopen. Op afbeelding 2 zie je een soort grote lampionnen hangen van Eko Nugroho. Een kunstenaar uit Singapore. Als je op de groene grondjes op de grond ging staan dan gingen de lampionnen branden. Dit gaf mij een heel sfeervol/herfstig gevoel. Op afbeelding 3 zie je kleurrijke lichtgevende bloemen van glas geloof ik. Dit werk hing in de gang en er stond helaas geen naam van de kunstenaar bij maar ik vond dit werk ook inspiratievol.
Op aanraden van Rianne ben ik naar de Kinderbiënnale in het Groninger museum gegaan.
Ik had al eerder tijdens de les verteld dat ik van kinderen hou en dat basisschool leeftijd mij ook wat meer aanspreekt dan middelbare scholieren. Daarom ben ik naar de Kinderbiënnale geweest waarbij de kinderambassadeurs mee hebben geholpen met de Kinderbiënnale in te richten. Ik keek m'n ogen uit toen ik daar was! Elk kunstwerk was super interactief, kleurrijk, ontzettend mooi om te zien en heel kindvriendelijk. Op de afbeeldingen hierboven zie je het kunstwerk BeingHere van Wies Noest. Het zijn kleurrijke opblaasbare sculpturen van textiel. Ik vind ze er echt onwijs leuk uitzien en ze zijn zo verleidelijk om aan te raden. Dit vond ik het tofste werk wat ik had gezien.
Bij elk kunstwerk was ook een recensie door een kind geschreven en ik vond de recensie die bij dit werk hoorde wel erg leuk bedacht.
Toen ik met de voorwerpen aan het spelen was kwam ik op het idee om er een mini stopmotion van te maken. In de stopmotion is een scène te zien van een theepotje die het op elkaar gestapelde figuurtje van glas probeert te versieren door rondjes om haar te lopen en haar op het laatst een kus geeft.
Samen met Sammy uit 3A ben ik naar de kringloopwinkel De Lokatie gegaan om daar rond te snuffelen naar bruikbare spulletjes voor ons Atelier. Al snel zag ik een lamp hangen waaraan bureaulampen aan vastgemaakt waren wat de lamp een heel stuk groter maakte en het me aan spinnenpoten deed denken. Uit de kringloopwinkel had een aantal kleurrijke/doorzichtige spulletjes maar ook metalen spulletjes met gaatjes gevonden waar ik wel wat mee kon. Ik ben ook opzoek gegaan naar gebruiksvoorwerpen die ik niet kende. Op de Distelweg ging ik de verzamelde spulletjes op elkaar stapelen, in elkaar schuiven en een scène mee maken.
Dit is mijn planning en eerste ideeën die ik heb voor mijn atelierperiode. Ik wil graag iets doen met een techniek waar ik nog niet eerder mee heb gewerkt en ook niet zo toegankelijk is als wat je bijvoorbeeld kan maken in een keramiek- of houtbewerkingslokaal. Als ik terug kijk naar mijn beeldend werk van de afgelopen 2 jaar zie ik dat ik veel met kleur heb gewerkt en dat wil ik graag vast blijven houden. Het lijkt mij interessant om op een spelenderwijs onderzoek te doen naar kleur in combinatie met doorzichtigheid en lampen/licht.
3 schrijfopdrachten, start atelier
1. Naar aanleiding van een werk uit het voorafgaand jaar: Bedenk/beschrijf een onderzoekstraject voor een volgende verdiepende stap, inhoudelijk en formeel.
Voor deze schrijfopdracht heb ik het werk gekozen waarmee ik het 2de jaar heb afgesloten bij het vak atelier. Het werk was een onderzoek om te kijken naar de plaatsing en het presenteren van je werk. Ik zou hier graag beter in willen worden omdat ik bij de beeldende beoordelingen had gemerkt dat ik hier nog niet zo goed in was. Ik was tevreden over de onderzoeken die ik had gedaan over mogelijke plaatsingen van m’n werk. Alleen was ik over de uitvoering uiteindelijk niet zo tevreden omdat het te rommelig oogde. Dus ik zou dit onderzoek eigenlijk opnieuw willen uitvoeren maar dan met een gewenste uitvoering bij de beeldende beoordeling.
2. Een waanzinnig fantastisch project. Beschrijf een werk wat je altijd al had willen maken (of bedenk er een) maar wat vooralsnog onuitvoerbaar lijkt en wat grote kans tot falen heeft.
Waar ik altijd met grote ogen naar zit te kijken zijn glassculpturen. Ik ben samen met mijn vriend in de zomer van 2020 naar het Escher museum in Den Haag geweest en daar was een tentoonstelling te zien over optische glaskunst. Ik vond het zo bijzonder indrukwekkend hoe dat gemaakt was en hoe er met de ogen van de toeschouwer wordt speelt door de reflecties van het licht op het glas en wat voor nog meer vreemde optische illusie zorgt. Het lijkt mij ontzettend gaaf om ooit iets te maken met optische glaskunst maar het ziet er tegelijkertijd ook zo onmogelijk uit.
3. Deelname aan een bijzondere kunstroute in een openbare ruimte*
Je bent uitgenodigd om mee te doen aan een te gekke thematische expositie, naar aanleiding van jouw voorstel/reactie op de opdrachtbeschrijving van de curator.
Wat was die opdrachtbeschrijving?
De opdracht gaat over routes lopen in een museum of in een openbare ruimte. Tijdens de expositie liggen gekleurde lijnen op de grond die routes aangeven. Hierbij staan een aantal vragen centraal, onder andere: Waarom loop je een bepaalde richting op in een museum/openbare ruimte? Met de lijnen die op de grond liggen wil ik kijken of de toeschouwers zich aan de routes houden of dat ze hun eigen pad volgen. Ben je iemand die met de stroom meegaat of ga jij je eigen weg? En wanneer ga jij je eigen kant op?
Aan geen enkele route zit een eindpunt, het is een cyclus die eeuwig doorgaat want ik wil niet het einde van mijn weg weten en ik zie ook niet graag dat dat al voor andere mensen vast staat want het leven moet spannend blijven vol onbedachtzame (spontane) momenten.
Comments