top of page
Zoeken
Aimée Laguette

3D

Bijgewerkt op: 30 mei 2021

Menselijk lichaam onthaasten/zet de tijd stil

Tijdens het begin van deze laatste opdracht voor 3D zat ik thuis in quarantaine. Ondertussen had ik niet stilgezeten maar ik dacht na over wat ik kon maken met het thema onthaasten/zet de tijd stil en het menselijk lichaam. Ik kwam erop uit dat ik iets wilde doen met een orgaandonor. Ik ben zelf een orgaandonor en ik heb ervoor getekend dat mensen later al m'n organen uit mijn lichaam mogen hebben behalve mijn hart. Ik ben ervan overtuigd dat je hart niet zomaar een orgaan is dat bloed in je lichaam rondpompt. Je voelt met je hart, het is een stukje persoonlijkheid van je en ik zou het een heel naar idee vinden als iemand anders later met mijn hart rondloopt. Dus besloot ik om harten te maken met verschillend materiaal. Elk materiaal beeld een andere persoonlijkheid uit. Daarnaast heb ik ook nagedacht over het aantal wat ik wilde maken. Ik wilde graag dat het aantal harten ook voor symbool zou staan wat het nog meer versterkt. Op internet had ik gekeken en ik kwam uit bij het getal 5 want dat staat letterlijk voor 'je moet vertrouwen hebben en deze veranderingen met heel je hart omarmen'. Dit laat precies zien wat ik met mijn idee probeer te vertellen. Op afbeelding 1 zie je een hart van aluminiumfolie. Dit heb ik thuis gemaakt als proefje om te kijken of ik het in de vorm van een hart kon krijgen.

Op de academie heb ik een hart van klei gemaakt. De binnenkant heb ik uitgehold en aan de bovenkant had ik een gaatje geprikt voor de lucht.

Ik ging op zoek naar kunst van harten om inspiratie op te halen met wat voor materiaal kunstenaars hadden gewerkt.

Dit vond ik 3 interessante voorbeelden. De eerste vind ik het mooist, de tweede bracht me aan het denken om ook een hart van textiel te maken en het derde voorbeeld kwam Lot mee.

Ik vond het leuk om een materiaal uit te zoeken waar ik nog niet eerder mee had gewerkt dus ik keek in het winkeltje op school rond en ik vond elastieken.

Tijd moet rekbaar zijn voor orgaandonatie.

Sponzen vond ik ook een interessant materiaal, waar ik ook nog niet eerder mee had gewerkt. Dit was wel wat lastiger om in een goede vorm te krijgen en ik ben hier wat minder tevreden over maar het idee vind ik leuk!

Het hart van keramiek had ik nadat hij uit de oven kwam ingepakt in plastic folie en met haar en lijm bedekt. Dit moet vervolgens een paar dagen drogen, dan zou ik hem open kunnen snijden en had ik een hart van haar!





Op de linker afbeelding zie je het resultaat van het hart wat met houtlijm en haar is gemaakt en op de rechter afbeelding heb ik kippengaas om proberen te vormen naar een hart. Dit hart heb ik gevuld met het schuim wat overgebleven was van het andere hart van schuim.

 

Gekleed model boetseren

Mijn verwachtingen van gekleed model boetseren was dat ik dacht dat het moeilijker zou zijn dan een naakt model boetseren. Waarom? Omdat je de kleren zichtbaar moet maken en dat leek me nog best lastig maar achteraf gezien was het nog wel te doen! De broek was nog vrij simpel want die stopt ergens bij je enkels maar ik vond het t-shirt lastiger. Na lang kijken en dingen uitproberen kwam ik erachter wat een manier was en het werkte best goed. Het model had een vrij strak t-shirtje aan waardoor het makkelijk was om aan de uiteinden van het t-shirtje een extra laagje klei aan te brengen en uit te smeren. Zo kreeg je een laagje waardoor het lijkt alsof ze kleding draagt.

Wat ik wel lastig vond was het gezicht, de haren en het krukje waar het model op zat. Ik ging me expres focussen op de kleding die de droeg waardoor ik minder tijd had voor haar gezicht. Je ziet nog net haar neus en twee puntjes voor de ogen maar verder kan je er niet veel van herkennen. De haren vond ik vrij lastig omdat ze een beetje kort kroes haar had dus heb ik daar ook puntjes van gemaakt maar dat had ik meer op kroeshaar willen laten lijken. Het krukje ben ik ook niet helemaal tevreden mee. Dat komt denk ik omdat ik hem in verhouding te laag heb gemaakt. Het krukje leek eerst meer op een soort rots maar om er toch wat meer vorm aan te geven heb ik geprobeerd om de poten zichtbaar te maken.

De twee modellen wachten hier totdat ze de oven in mogen.







 

Naakt model boetseren

Dit was de eerste keer dat ik iemand ging na boetseren met klei en ik vond het erg leuk om te doen! Ik vind dat het voor een eerste keer aardig goed is gelukt. Waar ik het meest tevreden mee ben is de rug op afbeelding 1. Het model stond een hele lange tijd met haar rug naar me toegekeerd waardoor ik heel lang en goed naar haar rug kon kijken en hoe dat aansloot met haar billen en schouders. Wat ik lastiger vond was het gezicht en dan vooral de ogen, die zijn niet echt in verhouding met de rest dus heb ik de ogen uiteindelijk ook een beetje weggeveegd. Verder vind ik de verhoudingen best goed kloppen.



 

Constructie opdracht onthaasten/ zet de tijd stil

Om kwalitatief betere foto's te maken ben ik dan gaan doen in de studio. Van tevoren had ik nagedacht in welke vorm ik het magneetpoeder en de magneten zou gaan plaatsen. Karen gaf me het advies dat ik moest gaan spelen met de vorm waarin ik het magneetpoeder leg. Zo ben ik uiteindelijk tot deze vorm gekomen, een soort van krater met één magneet in het midden zodat als de zwevende magneet van boven steeds dichter bij komt niet alleen de magneet in het midden beweegt maar ook het magneetmoeder daar omheen.

Ik had besloten om zelf ook magneetpoeder te kopen, dus ik had 2,5 kg poeder besteld en daarmee ben ik verder mee gaan experimenteren. Ik heb de magneetjes aan een touwtjes opgehangen en die boven het grove poeder laten zweven. Met een camera van school heb ik foto's en korte filmpjes gemaakt en heb ik geprobeerd om zo ver mogelijk met de camera in te zoomen zodat je de korrels ziet zitten.


Voorbeelden van magnetische kunstwerken

Ik ben vervolgens onderzoek gaan doen over magneetpoeder, wat voor verschillende moeder je allemaal hebt en naar kunstenaars die hiermee werken. Zo ben ik op dit werk gekomen van Pe lang. Het is een sculptuur dat bestaat uit kogelmagneten die door het vloeibare ferrofluid omvloeid worden. Door een elektronisch geregelde elektromagneet (boven in beeld) wordt de sculptuur zwevend gehouden. Ik vind dit een heel mooi voorbeeld van werken met magneten.

Een ander voorbeeld van een kunstwerk is dit. Twee krachtige NdFeB magneten trekken aan elkaar waardoor het lijkt alsof de kubus op de snoer aan het zweven is.
















Eerste experimenten

Ik heb op school een potje met magneetpoeder gevonden en ik ben dit leek mij een heel interessant materiaal om mee te werken. Ik ben met het magneetpoeder en kleine magneetjes gaan spelen en gekeken wat daaruit kwam. Op afbeelding 2 heb ik het proberen te mengen met water, waardoor het vloeibaar zou worden maar dat lukte niet. Op afbeelding 3 heb ik twee magneetjes tegenover elkaar tegen een emmer aan geplaatst en je ziet hoe het magneetpoeder helemaal tegen de rand aan zit geplakt.


Mindmap

Dit is mijn mindmap die ik heb gemaakt als onderzoek voor het thema zet de 'tijd stil/onthaasten'. Ik kwam er al snel op uit dat ik kinetische kunst wilde maken omdat je daarmee beweging laat zien en dat heeft met tijd te maken. Maar ook omdat kinetische kunst nieuw is voor mij, ik heb er nog nooit eerder mee gewerkt, maakte het mij wel nieuwsgierig.

 

Materiaalonderzoek

Voordat ik het materiaalonderzoek begon had ik al snel de keus gemaakt dat ik iets met metaal wilde doen. Vorige jaar heb ik voor 3D een grote houten stoel van pallets gemaakt en ik wilde dit keer graag de metaal kant op, ook omdat metaal een oude kleur is en ik dat goed vind passen bij tijd, tijd beweegt mee, tijd is flexibel maar blijft constant. Hout is een warmer materiaal en vind ik daarom minder goed passen bij tijd.


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ATELIER 4

ATELIER 3

2D

Comments


bottom of page